Sunday, May 12, 2013

all about PTPTN and UTP :)

Assalamualaikum :)


okay lama dah tak update . well aku sangat busy . *angkat kening
*okay aku tipu padahal sekarang tengah cuti sem .
alaa aku malas nk update blog nihh sebab takde mood nk buat penulisan . *cewahhh ~ haha .
 ehh so , whats up minah ?
oleh kerana *eh kesalahan tatabahasa di situ 
marah cikgu BM aku nnt ~
heyy byk merapu la kau ni zaty .. cepat je laa .
Oleh sebab lately ramai yang bertanya mengenai PTPTN 
 haa ni meh aku nk cerita sedikit sebanyak yang aku tahu pasal PTPTN .

tapi this entry is only focus to Universiti Teknologi Petronas(UTP) student JAN'13
sebabnya i don't know how the way IPT lain manage this PTPTN thingyy .

okay let's begin :D

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional 
or nama feymesssss dia "PTPTN" .
haa nak apply memang senang ..
tapi .. nak complete all the documents setelah pinjaman diluluskan ?
haa tudiaaa bersimpul sedut medulla oblongata aku nihh
*ehh apedaa simpul sedut ? mana belajar ni hoii ~
abaikan ~ abaikan ~

so today aku hanya akan explain the right way of completing the square . haha .
 ehh tak takk ..
what I mean is COMPLETION OF THE PTPTN thingyyyyy 

okay serious mode*

1. SUPPORTING DOCUMENTS/ DOKUMEN SOKONGAN 
*wajib ada (TWO COPY) *stapple seperately each set of copy

ni aku listkan ikut susunan sebijik macam apa yang pegawai tu suruh masa taklimat harituu .. 
jadi silalah susun semoleknyaaaaa
  1. BORANG MAKLUMAT PEMBIAYAAN (print masa apply duluuuuuuuu tu ..)
















katakanlahh , in case eh , in case okay .. korang TERlupaaa nak print benda nih masa lepas korang isi tu kannn ,, haaaa MACAM MANA pulak kan ? okay jgn risau , still boleh diselamatkan :)

but HOW ?
okay simple guys ,

by the way , Attention to FIRDAUS OTHMAN , THIS IS FOR YOU :) take note bro hehe :D

FIRST , go to www.ptptn.gov.my and this will appear at your homepage ~




lupa password ? haha click je laa kat "terlupa kata laluan?" and the new one will be automatically reset for you by the system via your email :) 








2. I/C SENDIRI
3. SLIP RESULT SPM 
4. SURAT TAWARAN KEMASUKAN KE IPT

5. SALINAN BUKU AKAUN CIMB BANK ATAU kalau nak senang .. SALINAN SLIP CIMB BANK YANG ADA TERTERA NO.AKAUN ANDA (seperti gambar ni haaa) 


DEPOSIT duit dalam akaun CIMB korang , pastu nanti keluar lerr resit nihh .
PERHATIAN : RESIT INI TIDAK SAMA DENGAN RESIT YANG KORANG DAPAT WAKTU KORANG WITHDRAW DUIT

6. I/C IBU dan BAPA
7. SLIP GAJI IBU dan BAPA


* NO.2 UNTIL NO.7 and all other additional documents that you wanted to submit , gariskan panjang lebar , the whole page pun takpe , and write "FOR PTPTN USE ONLY" macam yang aku garis kat CIMB SLIP tuhhh 


MAKLUMAT PENTING(arahan HEP unit SPONSORSHIP)
*kepada ibu/bapa atau kedua duanya telah pencen , sila sertakan SURAT PENCEN/PESARA
*kepada sesiapa yang ibubapa dah divorce, sila sertakan salinan SURAT PERCERAIAN 
*kepada sesiapa , ibu/bapa telah meninggal dunia , sila sertakan sijil kematian

~okay DONE with the supporting document~ 


2. PTPTN AGREEMENT FORM 
(they sent via email . SO DO CHECK YOUR E-MAIL) 
*print out ( 2 COPY ) *stapple seperately each set of copy


ohh haa .. sebelum aku terlupaaaa , pegawai yang assist aku tuh suruh tengok NO.SURAT TAWARAN dekat AGREEMENT FORM tu ,  WAJIB tahu NO.SURAT TAWARAN , in case something happen to your application someday , take note on it in your diary or smartphones or BB or galaxy tab or whatever electronics devices that you have . sekian :) okay proceed ~

*They NEED your signature at 

-AKUAN PENERIMAAN
-SURAT KEBENARAN 1
-SURAT KEBENARAN 2
-SURAT KEBENARAN 3
-JADUAL PEMBIAYAAN 
*( bahagian SAKSI abaikan , sebab pegawai UTP tu akan isi )
-LAMPIRAN PERJANJIAN (tengok kat bawah every page lampiran perjanjian tu , "tandatangan penerima biaya" haa autograph kat situ )


-AFTER PAGE "SURAT KEBENARAN 3 , ada ruang untuk SETEM HASIL . haaa tampal SETEM HASIL kat situ .

 *SETEM HASIL BELI DUA(2) sebab earlier was mentioned that this AGREEMENT FORM nak 2COPY :) haa apalagiii , tampal kat both . hehe :)

and DONE :) boleh hantar and relax . 

hope that this entry will help you guys :)

GOODLUCK GUYS :)

Assalamualaikum 

13 comments:

  1. wow..siap mention nama aku lagi..haha...btw..thanks..
    #terharu

    ReplyDelete
    Replies
    1. FIRDAUS OTHMAN :) haha . aku mmg seorang sahabat yang prihatin , haha

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. assalamu'alaikum.semua supporting document tu kena sahkn atau tak?

    ReplyDelete
  4. salam. nak tanya, setem hasil tu kita yg matikan or pegawai ptptn??

    ReplyDelete
  5. Pegawai tu kata tak pyh matikan

    ReplyDelete
  6. salam. Macam mana kita nak submit additional document semua tu ?

    ReplyDelete
  7. salaam saya nk tanye. kalau degree ptptn tanggung brp byk drpd total fees?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum. Nak tanya. Macam mana cara nak staple dia? Tak faham sangat

    ReplyDelete